Steeds meer mensen maken de keuze voor een elektrische sloep of een elektrische tender. Waarom kiezen voor elektrisch varen? Elektrisch varen biedt de nodige voordelen. De meest voor de hand liggende voordelen van een boot met een elektrische aandrijving: je vaart stil en schoon. Maar er is meer.
Naast voordelen heeft elektrisch varen ook bepaalde aandachtspunten. Je zou dat de nadelen kunnen noemen. Het zijn in ieder geval punten die je je vooraf moet realiseren.
Een vaarbewijs heb je pas nodig als je elektrische boot harder gaat dan 20 kilometer per uur en/of langer is dan 15 meter. Net als bij andere boten. Door de lagere topsnelheid van een elektrisch aangedreven sloep heb je meestal geen vaarbewijs nodig.
Bepaal je vaarbehoefte
Wat heb je nodig bij elektrisch varen? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden moet je je eerst afvragen: hoe wil je je boot gaan gebruiken. Hoe lang wil je onafgebroken het water op kunnen. Hoe hard wil je kunnen varen.
Zowel voor een nieuw aan te schaffen elektrische sloep of elektrischte tender als voor het ombouwen van je eigen boot naar elektrisch varen kun je je vooraf een aantal vragen stellen.
Voor korte tochten kun je uiteraard toe met een minder sterke elektromotor en is er geen uitgebreid accupakket nodig. Ook speelt mee hoe zwaar je boot is, hoeveel personen er mee varen. Oftewel, wat is jouw vaarbehoefte. Deze zal bepalen hoe krachtig je motor moet zijn, hoeveel stroom je accu moet kunnen leveren en daarmee ook hoe sterk de lader moet zijn.
Hoe dan ook heb je altijd om te beginnen een elektromotor, een accu en een lader nodig.
De elektromotor
Net zoals bij een benzine- of dieselmotor zijn er elektromotoren met meer of minder vermogen. Dit vermogen drukken we uit in kW, kilowatt. Daarbij is 1 kW gelijk aan 1,36 pk. In de praktijk kun je echter stellen dat je het aantal kW ruim kunt verdubbelen om bij het vergelijkbare aantal pk te komen. Een elektromotor heeft namelijk ongeveer vier keer meer stuwvermogen dan een verbrandingsmotor. Zo geeft bijvoorbeeld een 6 kW elektromotor een vergelijkbaar vermogen van een 13 tot 15 pk sterke verbrandingsmotor.
Bij het bepalen welke elektromotor/welk vermogen het beste bij jouw boot past moet je dus kijken naar je vaarbehoefte en naar de boot. Hierbij kijkt men naar de zogenaamde rompsnelheid. Bij deze snelheid is de lengte van de golf gelijk aan de lengte van de boot. Meestal kan een boot iets harder, maar dit kost heel veel meer energie. Door een lagere kruissnelheid aan te houden doe je veel langer met je accu. Regel hierbij is dat de elektromotor niet meer dan 50% van zijn vermogen nodig moet hebben om de boot op deze rompsnelheid te houden. Liefst minder. Bij de meeste sloepen ligt de rompsnelheid rond de 12 kilometer per uur. Zo kun je dus bepalen welk vermogen de motor nodig heeft om een goede keus te zijn voor jouw boot.
De accu
Als je weet hoelang je onafgebroken op het water wilt zijn en welk vermogen de motor nodig heeft kun je een berekening maken om tot het vermogen van je accu(pakket) te komen. De som daarvoor is het aantal vaaruren maal het benodigde vermogen. De uitkomst van deze som is de benodigde accucapaciteit.
De capaciteit van een accu drukken we uit in Kwh, Kilowattuur. We leggen het kort uit: bij elektrisch varen worden accu’s van verschillende voltages, aangeduid met de letter V, gebruikt. Er zijn 6, 12, 24 en 48 volt accu’s. Op deze accu’s staat het aantal Ah aangegeven, dat staat voor ampére-uur. De capaciteit van een accu drukken we dan weer uit in Kwh, kilowattuur. Dat is V maal Ah. Een accu van 48 Volt met 100Ah heeft 48 x 100 = 4800 Wattuur oftewel 4,8 Kwh. Ingewikkeld? Er zijn heel wat bedrijven die je graag helpen om samen te kijken wat je nodig hebt. Maar dan zijn we er wat betreft het kiezen van een accu nog niet.
Lithium LifePo4 accu heeft voordelen
Naast de oude vertrouwde loodaccu, is er ook nog de AGM en de Gel-accu. Deze zijn ongeveer twee keer zo duur. De Lithium accu is de duurste. Alleen de loodaccu heeft onderhoud nodig. De AGM en Gel-accu gaan langer mee dan de loodaccu. De Lithiumaccu gaat het langste mee. Hier haal je ook de meeste stroom uit voordat de accu ermee stopt. Een loodaccu kan alleen rechtop geplaatst worden. Een Lithiumaccu kan ook liggend en zelfs op zijn kop.
De loodaccu wordt steeds vaker vervangen door een modernere Lithium LifePo4 accu. Deze is weliswaar duurder (al dalen ook hier de prijzen), maar heeft een aantal voordelen die dat prijsverschil ruimschoots goedmaken.
Om te beginnen gaat een loodaccu bij normaal recreatief gebruik tot aan zo’n 8 jaar mee. Bij een Lithiumaccu is dat tot aan wel 15 jaar.
Een loodaccu kun je tot aan zo’n 1000 keer ontladen. Bij een moderne Lithiumaccu is dat tot aan wel 3000 keer. Daar komt bij dat een loodaccu bij te diep ontladen vaak stuk gaat. Een Lithiumaccu niet omdat hij zichzelf op tijd uitschakelt. Ook heeft een Lithiumaccu er, in tegenstelling tot een loodaccu, geen probleem mee als hij even tussendoor geladen wordt als hij nog gedeeltelijk vol is.
En dan hebben we het misschien belangrijkste voordeel nog niet genoemd. Lithiumaccu’s zijn namelijk veel minder zwaar en kleiner dan loodaccu’s. Je sleept niet alleen veel minder kilo’s mee in je boot, er zijn er veel die gewoon draagbaar zijn. Dus mee naar huis nemen en daar opladen kan prima.
Lithiumaccu’s en loodaccu’s kunnen overigens ook in combinatie met elkaar worden gebruikt.
Accu laden met een acculader
Een elektrische boot heeft vaak een stroomaansluiting zoals we die kennen van een camper of een caravan. Stekker in het stopcontact en de andere kant (vaak met een blauwe stekker met drie gaten) in de stekkerdoos van de boot. Dat noemen we een walstroomaansluiting. Vrijwel elke elektrische boot heeft een meter waarop je kunt zien hoe vol je accu nog is. Je weet dus precies wanneer je moet laden. Dat kan tijdens een citytrip als je boot toch stil ligt, ’s nachts als je slaapt, of je neemt je lichtgewicht Lithium accu gewoon mee naar huis om op te laden. Zo is de accu weer vol voor het volgende rondje varen.
Wat je in ieder geval nodig hebt is een acculader. Bij een bepaalde accu hoort een bepaalde acculader. De capaciteit en het type van je accu, samen met de ingangsspanning bepalen welke lader je nodig hebt. Zo heeft een 12 volt accu ook een 12 volt acculader nodig.
Het aantal ampères, oftewel de stroomsterkte van de lader bepaalt hoe snel je accu vol is. Dit hangt af van de grootte en de capaciteit van je accu.
Het is natuurlijk aan te raden een lader te kiezen die je accu(pakket) gedurende één nacht helemaal kan opladen. De acculader goed afstemmen op je accu’s lukt het beste als je ze samen koopt. Je krijgt bij een leverancier een deskundig advies en weet dat het spul goed bij elkaar past.
De moderne laders kunnen meerdere accu’s tegelijk opladen. Dat is handig, omdat de meeste elektrische boten ook meerdere accu’s aan boord hebben. Een zogenaamde vier-banks acculader kan tot aan vier accu’s tegelijk opladen.
Accu laden met een zonnepaneel
Zonnepanelen helpen je accu’s vol te houden als je geen walstroomaansluiting hebt. We zien ze regelmatig op daken van campers en caravans. Eenzelfde installatie kan ook op een elektrische boot van pas komen. Hoe krachtig moeten de zonnepanelen zijn om genoeg stroom te leveren voor jouw behoefte?
Je zal eerst moeten uitrekenen hoeveel stroom je per dag nodig denkt te hebben. Tel van alle apparaten aan boord de ampèrages bij elkaar op. Dit reken je terug naar wattage ( Ampèrage x voltage = wattage). Wat je gedurende 24 uur nodig hebt noemen we Watt-uur per dag oftewel Wh/d. Ben je er nog? Je zonnepanelen moeten altijd meer leveren dan de maximale vraag. Zo kom je nooit zonder stroom te zitten. Ook bij het uitrekenen kun je natuurlijk de hulp inroepen van een deskundige.
Vervolgens moet er gekeken worden naar de beschikbare ruimte voor een zonnepaneel. Standaard zitten ze in een aluminium frame. Er zijn er echter ook die flexibel zijn en kunnen buigen. En dan heb je goedkopere (met minder opbrengst) en duurdere (met meer opbrengst op dezelfde oppervlakte). De kabel(s) van het paneel of de panelen moeten vervolgens naar de accu. In de buurt van de accu is een spanningsregelaar nodig. Deze voorkomt dat het paneel te veel stroom levert aan de accu.
Hybride varen
Nog niet helemaal overtuigd? Je kunt er ook nog voor kiezen om een elektromotor te combineren met een verbrandingsmotor. Dat heet hybride. Ook wel het beste van twee werelden genoemd. Je maakt gebruik van twee aandrijfsystemen. Hiermee is je actieradius groter. Voor veel mensen een belangrijk voordeel. Je kunt als je accu’s leeg zijn overschakelen naar de verbrandingsmotor die dan meteen je accu’s weer kan opladen. Deze combinatie is in te bouwen op vrijwel elke boot. De installatie is plug & play uitgevoerd. Er kan gekozen worden voor een separate hybride, waarbij de verbrandingsmotor en de elektromotor helemaal los van elkaar werken. Of de zogenaamde parallelle hybride. Dan werken beide motoren samen. De zogenaamde Combi Hybrid-motor is verkrijgbaar van 3,5 tot 50 kW. Genoeg kracht voor boten tot 8 meter of 50 ton. Hij is compact en compatibel met de meeste verbrandingsmotoren.
Nadeel is dat een combinatie van twee aandrijfsystemen, ondanks de compacte elektromotor, toch meer ruimte nodig heeft. Dit kan deels worden opgelost door de elektromotor de functie van de dynamo te laten overnemen die dan overbodig is.
Soorten elektromotoren
Net als bij de verbrandingsmotor zijn er ook binnenboord- en buitenboordmotoren met elektrische aandrijving. De eerste is heel krachtig en met name geschikt voor grotere boten. De tweede is aan de achterkant gemonteerd en is daarmee prima geschikt voor kleinere boten. Ze zijn compact en licht van gewicht. Soms hebben ze een ingebouwde accu. Meestal zijn ze aangesloten op een extern accupakket.
Ook is er nog de zogenaamde podmotor. Deze motor zit in de propeller en zit onder de boot. Ze maken met name zeiljachten en catamarans erg wendbaar en manoeuvreerbaar.
Elektrisch varen: merken elektromotoren
Op zoek naar een elektromotor? Er is voldoende keus. We noemen een aantal bekende merken die in ons land te koop zijn:
Ook stil, schoon, goedkoop en krachtig varen met je eigen elektrische sloep of elektrische tender? In ons land is een breed assortiment elektrische sloepen en tenders te koop, zowel nieuw als gebruikt. We noemen een aantal merken:
De voor- en nadelen van elektrisch varen hebben we bovenaan dit artikel al genoemd. Wel of niet kiezen voor elektrisch varen? Het is een afweging waarbij je vooraf enkele zaken tegenover elkaar moet zetten. Zo staat stil en duurzaam tegenover een grotere actieradius (mits genoeg brandstof). Bij de elektromotor kost het laden van de accu tijd. Bij een verbrandingsmotor ben je die tijd kwijt aan het extra onderhoud. Met een elektromotor blijf je ook in de toekomst overal welkom. Een elektromotor is een lichtgewicht vergeleken met een verbrandingsmotor. De aanschaf van elektrisch is duurder, in het gebruik is het weer goedkoper. Wil je rust als je gaat vissen. Of wil je kunnen racen met je vrienden. Maak je korte of lange tochten. Bij twijfel zijn er in ons land een hele reeks bedrijven die je graag adviseren. Ze brengen je vaarbehoefte in kaart en kunnen zo samen met jou bepalen welke manier van varen het beste bij je past.